Hoe kun je de iMac terugzetten naar de fabrieksinstellingen?

Wil je de iMac terugzetten naar de fabrieksinstellingen maar weet je niet hoe je dat moet doen? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Waarom terugzetten?

De iMac terugbrengen naar de fabrieksinstellingen kun je doen omdat je hem bijvoorbeeld wilt verkopen, of omdat je weer met een schone lei wilt beginnen.

Om de iMac terug naar de fabrieksinstellingen te zetten kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Tijdens het opstarten van je iMac moet je de ‘CMD-knop’ en de ‘R-toets’ tegelijkertijd ingedrukt houden. Vervolgens kun je kiezen om de iMac terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
 • Ook kun je – als je de herstel DVD van Mac OS X hebt – deze in de iMac doen, en tijdens het opstarten de ‘Alt-toets’ ingedrukt houden. Nu krijg je ook de melding of je de iMac terug wilt zetten naar de fabrieksinstellingen.

In onderstaande (Engelstalige) Youtube film zie je een voorbeeld.

Hoe OSX Maverick opnieuw installeren en/of wissen?

Je kunt je iMac wissen en herinstalleren met behulp van de ingebouwde herstelschijf. Vergeet trouwens niet een back-up te maken van je belangrijke gegevens anders zijn deze verdwenen!

 1. Start je iMac opnieuw op en houdt tegelijkertijd de “Command-” (⌘) en de “R-toets” ingedrukt;
 2. Kies “Schijfhulpprogramma” en klik op “Ga door”;
 3. Selecteer aan de linkerkant je opstartschijf en klik op de tab “Wis”;
 4. Kies “Mac OS Uitgebreid (journaled)” uit het menu “Structuur”, voer een naam in en klik op “Wis”.
 5. Nadat de schijf is gewist, kiest u “Schijfhulpprogramma” > “Stop Schijfhulpprogramma”.
 6. Selecteer “Installeer OS X opnieuw”, klik op ‘Ga door’ en volg daarna de instructies op het scherm.

Het is wel noodzakelijk om aangesloten te zijn op het internet wanneer je van plan bent om je iMac te herinstalleren.

Zoals je ziet is hartstikke eenvoudig om je iMac terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Succes ermee!

23 gedachten over “Hoe kun je de iMac terugzetten naar de fabrieksinstellingen?”

 1. dit geld volgens mij niet voor een Imac late 2013 heb het geprobeerd maar mijn gegevens blijven bewaard zo ook mijn bestanden

  Beantwoorden
  • In dat geval kun je het beste OSX Mavericks downloaden uit de App Store. Vervolgens kies je om deze te installeren. Je mac zal opnieuw opstarten om de installatie voort te zetten.

   Voor je doorgaat met de installatie kies je bovenin het scherm voor “Disk Utility”. Selecteer hier links in het scherm “Macintosh HD” en kies voor “Erase”. Dit zal de Harde schijf volledig legen waarna je de installatie voort kunt zetten.

   Beantwoorden
 2. Ik heb een hele oude imac, zo’n witte uit 2005 of 2006 daar gaat dat met die cmd en r knop ook niet… Hoe dan terug zetten? Heb helaas disc niet meer….

  Beantwoorden
  • De beste optie is om een schijfje via Marktplaats te kopen met daarop de correcte OSX versie voor jouw iMac (diegene die je dus nu ook geïnstalleerd hebt). Indien je een andere mac bij de hand hebt kun je ook dmv. een Firewire kabel tussen beide macs dmv. “target disk mode” je huidige mac terugzetten naar fabrieksinstellingen.

   Beantwoorden
  • 1. Kies Apple-menu > ‘Herstart’. Zodra uw Mac opnieuw wordt gestart (en het grijze scherm verschijnt), houdt u de Command-toets (⌘-toets) en de toets R ingedrukt.
   2. Selecteer ‘Schijfhulpprogramma’ en klik vervolgens op ‘Ga door’.
   3. Selecteer aan de linkerkant uw opstartschijf en klik op de tab ‘Wis’.
   4. Kies ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ uit het menu ‘Structuur’, voer een naam in en klik vervolgens op ‘Wis’.
   5. Nadat de schijf is gewist, kiest u ‘Schijfhulpprogramma’ > ‘Stop Schijfhulpprogramma’.
   6. Selecteer ‘Installeer OS X opnieuw’, klik op ‘Ga door’ en volg daarna de instructies op het scherm.

   Beantwoorden
 3. Hallo mensen,

  weet iemand hoe ik de toegangscode van imac kan negeren ik weet mijn code niet meer en ik ben onlangs naar apple store gegaan ze vragen 90 tot 100 euro om de code aftehalen de imac komt uit einde 2013

  Beantwoorden
   • Probeer dit eens: opnieuw opstarten en de “R” toets ingedrukt houden. Vervolgens verschijnt er een nieuw venster met diverse opties. Negeer deze en klik bovenin op “hulpprogramma’s” en dan op “terminal”

    De “terminal” wordt geopend in een nieuw venster en tik dan in kleine letters en aan elkaar vast “resetpassword” en druk op ENTER. Natuurlijk zonder zonder de haakjes ;-).

    Er verschijnt een nieuw venster, selecteer je gebruikersaccount en stel een nieuw wachtwoord in. Tot slot opnieuw opstarten en je kunt gebruik maken van je nieuwe wachtwoord.

    Veel succes.

    Beantwoorden
 4. wie kan mijn helpen ik heb mijn imac eind 2013 heb opnieuw geinstaleerd dus fabriek instelling maar ik zie mijn gegevens weer terug bvb welke internet ik open had gemaakt wat heb ik op interneert gezocht staat alles op de imac mijn vraag is dat hoe kan ik de imac volledige leeg en schoon krijgen

  Beantwoorden
 5. Beste admin, Is het ook mogelijk een Imac naar fabrieksinstellingen terug te zetten, en mijn programmma’s en bestanden te behouden?
  Mijn Imac loopt namelijk dagelijks vast, en ik heb geen idee waarom.
  Ik vermoed dat er iets van rotzooi op is gekomen, iets anders kan ik niet bedenken. Heb ook niks nieuws geinstalleerd.

  Alvast hartelijk dank!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Pin It on Pinterest

Shares
Share This