nieuwe iMac: goedkoper maar ook goed?

Apple heeft sinds kort een nieuwe goedkopere Imac in het assortiment: een 21,5” iMac met een 1,4-GHZ processor. Maar hoe presteert deze ten opzichte van zijn snellere broer met 2,7-GHz processor?

nieuwe 21,5-inch iMac 1.4 GHz getest

Arstechnica heeft het onderzocht en komt met de volgende conclusie: de nieuwe iMac is ongeveer 15% goedkoper maar je levert 50% van de prestaties in.

Ga je de iMac gebruiken voor het intensief bewerken van video’s en foto’s dan kun je beter de 1.4 GHz versie laten voor wat het is en een snellere versie kopen.

Overeenkomsten

De 1,4-GHz variant heeft, net als zijn snellere broers, hetzelfde 21,5-inch IPS LED-beeldscherm met een resolutie van 1920×1080.

Daarnaast is hij exact hetzelfde qua aansluitingen aan de achterkant:

  • aansluiting voor een koptelefoon
  • SDXC-kaart
  • USB 3-poorten (4x)
  • Thunderbolt-poorten (2x)
  • Netwerkaansluiting (RJ-45-connector)

Verschillen

De grootste verschillen zijn de processor en het geheugen:

  • De processor is een 1.4GHz Core i5-4260 (dual core) net als in de Macbook Air. Alle andere iMac modellen hebben een quad-core processor aan boord.

 

nieuwe_iMac_vs_Macbook-air

Zoals je in de grafiek kunt zien presteren beiden bijna identiek. Met andere woorden je hebt de prestaties van een Mackbook Air in een iMac-jasje.

  • Een ander groot verschil is het geheugen. Er zit ook 8 GB 1600-MHz in, alleen zit deze aan het moederbord vast gesoldeerd. Het geheugen is dus ook niet meer uit te breiden.

Tot slot zit er in de 1,4-GHz versie een andere GPU, de Intel HD Graphics 5000.

Prestaties: 1,4-GHz vs. 2,7-GHz vs. een iMac uit 2010

Apple gebruikt sinds 2011 voor de iMac’s een quad-core processor van Intel. Dit is eigenlijk weer voor het eerst sinds lange tijd dat er een dual-core processor in een iMac zit.

In onderstaande grafiek kun je de onderlinge prestaties met elkaar vergelijken. De iMac 1,4-GHz is weliswaar sneller dan een iMac uit 2010. Dat mag ook wel, want vier jaar is een lange tijd processor-land. Maar hij blijft ver achter in vergelijking met zijn grotere broer.

nieuwe_iMac_vs_iMac_uit_2010

Conclusie: prima iMac voor de juiste doelgroep

Voor wie is deze iMac dan geschikt? Voor diegene die op zoek zijn naar een stijlvolle all-in-one desktop en vooral op het internet surfen, e-mails versturen en af en toe een foto bewerken.

Het verschil in snelheid bij dit soort dagelijkse werkzaamheden is dan verwaarloosbaar.

Heb je daarentegen wel de snelheid en alle quad-cores nodig voor het intensief bewerken van grote foto’s en/of (3D-)video’s? Dan kun je beter voor de quad-core versie gaan.

Plaats een reactie

Pin It on Pinterest

Shares
Share This